Hogyan igazodjunk el profi módon a magyar borok között

Kékfrankos, chardonnay, zweigelt, merlot, cabernet franc, Bianca – a magyar borok sokszínűek, és gazdag hagyománnyal rendelkeznek. A hazai borászat változatossága miatt még a borszakértők számára is zavarba ejtő lehet a megfelelő palack kiválasztása. Ezért összeállítottunk egy gyorstalpalót a magyar borokról, hogy Ön is profin el tudjon igazodni a borlapon.

A magyarországi borkészítés története a római korig nyúlik vissza. A 12-13. század körül új szőlőfajták kerültek hazánkba Olaszországból, Németországból és Franciaországból. A török hódoltság alatt Tokaj és Sopron – Magyarország északi részei, amelyeket nem szálltak meg a törökök – jelentős borászati központokká váltak. Az Osztrák-Magyar Monarchia alatt a borászat fellendült, és Tokaj végérvényesen felkerült a nemzetközi térképre, de sajnos az 1882-es filoxérajárvány tönkretette az ágazatot.

A kommunizmus időszakában a mennyiséget helyezték előtérbe a minőséggel szemben, melynek következtében általánossá vált a túltermelés és a pasztőrözés gyakorlata. A kommunizmus összeomlását követően az ország tudatosan kezdett el törekedni arra, hogy visszatérjen néhány régebbi borkészítési gyakorlathoz, miközben igyekezett modern technológiákat alkalmazni és a trendeket követni.

2022-ben Magyarország 2,5 hektoliternyi borterméssel Európa 8. legnagyobb bortermelője volt. Ennek több mint egyharmadát (37%-ot) exportálják, ami azt jelenti, hogy a bor nagy része továbbra is helyben kerül fogyasztásra. Magyarország az egy főre jutó borfogyasztás tekintetében a 17. helyen áll a világon, így azt mondani, hogy a magyarok szeretik a borukat, enyhe kifejezés lenne. A forró nyári hónapokban az ember egy pohár frissítő fröccsel hűtheti le magát, télen pedig a forralt bor éppúgy hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez Magyarországon, mint az almás pite a függetlenség napjához az Egyesült Államokban.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit kell tudnunk, mielőtt legközelebb ellátogatunk egy borászatba, vagy a boltban több tucat palack helyben termelt bor között válogatunk.

Útmutató a magyar borokhoz

Magyarországon 22 borvidék van. Ezek jellemzően öt (más besorolás szerint hét) fő régióba sorolhatóak: Tokaj, Eger, Badacsony (Nagy-Somló és a Balaton), Villány és Szekszárd, valamint Sopron.

A magyar borokról szóló útmutatók többsége részletesen ismerteti az egyes régiók talajviszonyait, borászati hagyományait és szőlőfajtáit. Ha viszont nincs több napunk arra, hogy megpróbáljuk megjegyezni egy rendkívül összetett rendszer összes apró részletét, akkor ezek az útmutatók nem fognak segíteni a döntésben, amikor gyorsan kell választani a borok között. Ezért úgy gondoltuk, hogy leegyszerűsítjük a dolgokat, és segítünk Önnek, hogy az általános borpreferenciái alapján mit keressen.

Magyarországon 223 szőlőfajtát termesztenek. Az alábbiakban néhány gyakori fajtát mutatunk be részletesen, így Ön is könnyen megteheti az első lépéseket a magyar borok élvezete felé vezető úton.

Fehérborok

Ha az édes borokat kedveli, akkor a következőket keresse:

 • A tokaji aszúbor aszúsodott szőlő felhasználásával készített nemes bor. Ez azt jelenti, hogy a bor édessége elsősorban a borszőlő rothasztásából származik, nem pedig hozzáadott cukorból vagy szirupból.
 • A nagy-somlói juhfark-alapú házasítások azoknak szólnak, akiket nem vonzanak az abszolút édes borok, de nem is a száraz borok hívei. A juhfarkra alapozott házasítások egy olyan ősi szőlőfajtából készülnek, amelyet az 1990-es években élesztettek újra. A citrusfélék, a gyógynövények és a menta jegyei tökéletes egyensúlyt teremtenek a frissesség és az összetett ízvilág között.
 • A tokaji furmint a harmadik legtöbbet termesztett fajta Magyarországon. Népszerűségét a szőlő változatos felhasználásának köszönheti, amelyből édes desszertborok és csodálatosan száraz borok egyaránt készülnek.
 • A kunsági borvidék Bianca-alapú házasításai friss, aromás, félszáraz borok. A balatoni olaszrizling mellett a fröccs gyakori hozzávalói a forró nyári napokon.

Íme, néhány lehetőség a száraz fehérborok kedvelőinek:

 • A tokaji furmint a savasabb borok közé tartozik, az alma és a nedves fakéreg ízeivel.
 • Az egri csillag gyümölcsösebb, frissebb és virágosabb jegyekkel rendelkezik, tökéletes a meleg nyári napokra.
 • A neszmélyi, etyek-budai és balatonboglári chardonnay borok közepes savtartalmúak, a zöldalma és a lime jegyeit hordozzák magukban. Mivel a szőlőfajta képes átvenni a terroir egyedi jellegzetességeit, ez a bor sokoldalú élményt tud nyújtani a származásától függően.
 • Tokaj, Eger és Villány hárslevelűre alapozott házasításai selymes textúrát és hársfavirágos jegyeket kölcsönöznek a legkülönfélébb boroknak, az édes desszertboroktól a könnyű száraz változatokig.

Vörösborok

Ha az édes vörösborokat kedveli:

 • A soproni, egri és bükki zweigelt borokat jó szívvel ajánljuk az édes borok kedvelőinek, akik a száraz borok világába is szívesen belekóstolnának anélkül, hogy teljesen elköteleznék magukat. Ez a gránátalma és a meggy ízét magában hordozó könnyű bor bármilyen évszakban kiválóan illik a legkülönfélébb ételekhez is.

Egy pohár száraz vörösborra vágyik? Ezek a lehetőségek:

 • A villányi cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot a bordeaux-i házasítások kedvelőinek szól. Michael Broadbent brit borkritikus egyszer azt mondta: „A cabernet franc új otthonra talált Villányban.”
 • Az egri bikavér egy összetettebb, gazdagabb ízvilágú házasított vörösbor.
 • A villányi kékfrankos (más néven blaufränkisch) egy közepesen testes vörösbor, meggy és más piros gyümölcsök ízével. Friss és savas, de nagyszerű érlelési potenciállal is rendelkezik.

Akár egy pohár bort rendelne a nyáron egy balatoni teraszon, akár a következő grillpartira szeretne bort választani, reméljük, hogy gyorstalpalónknak köszönhetően Ön is magabiztosabban fog válogatni a sok lehetőség közül.