Külföldi kutatás-fejlesztési beruházások népszerű célpontja Magyarország

Több, Magyarországra tervezett kutatás-fejlesztési beruházásról érkezett hír az utóbbi időben. A magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrég jelentette be, hogy a Samsung SDI elektromos autóipari fejlesztéseket hozna Magyarországra, amellyel a valaha volt legnagyobb K+F beruházás valósulna meg. A Stellantis ezzel egyidőben 20 milliárd forintot fektet az önvezetési technológiát fejlesztő aiMotive-ba.

Töretlenül népszerű kutatás-fejlesztési célpont Magyarország a nemzetközi nagyvállalatok számára. A jelenleg elérhető legfrissebb adatok szerint 2021-ben a K+F-re fordított összeg nemzetgazdasági szinten meghaladta a 900 milliárd forintot, ami a bruttó hazai termék 1,64 százaléka, és az elmúlt tíz évben folyamatos növekedést mutatott. A kormányzat stratégiai célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön Európa 10 vezető innovátor országai közé, amihez elengedhetetlen, hogy az ország 2030-ban már a GDP 3 százalékát költse kutatás-fejlesztésre.

Tavaly ősszel a Continental nyitotta meg új Alkalmazásfejlesztési Központját Budapesten, amivel tovább bővítette autonóm mobilitási tevékenységét Magyarországon. A központban jelenleg is 200 szoftvermérnök dolgozik, és a következő években további több száz mérnök felvételét tervezik. A szakemberek elsősorban nagy hatótávolságú radarok, jármű közvetlen környezetét érzékelő radarok és különböző kamerarendszerek fejlesztését végzik. A vállalat ugyanakkor a budapesti központ mellett Debrecenben és Szegeden is szakembergárda toborzásába kezdett, akik szintén autonóm vezetéstámogató rendszerek fejlesztésével foglalkoznak majd.

A világ egyik legnagyobb autóipari csoportja, a Stellantis is Magyarországot választotta az önvezetési technológia és villamosítás központjául. Az autóipari vállalat még tavaly vásárolta meg rekordösszegért a magyar aiMotive szoftverfejlesztő céget, amelybe 20 milliárd forintot fektet, és amelynek az évek alatt felépített tudásközpontját és világszínvonalú fejlesztői csapatát a tervek szerint tovább bővítené. Az egyik cél, hogy a magyar startup fejlesztései 2026-ra bekerüljenek a Stellantishoz tartozó 14 márka gépjárműveibe.

Óriásberuházásként harangozta be a magyar külgazdasági és külügyminiszter az utóbbi idők másik nagy projektjét, amellyel a Samsung SDI az eddigi legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházást valósítaná meg Magyarországon. A dél-koreai vállalat 22,5 milliárd forint értékű tevékenységének célja növelni az elektromos akkumulátorok kapacitását és biztonságát, valamint javítani a gyártás gazdaságosságát. A tervet a magyar állam 5,5 milliárd forinttal támogatja, remények szerint így segítve elő, hogy többtucatnyi magas hozzáadott értékű munkahely jöjjön létre. A Samsung SDI ezzel egyúttal tovább erősíti együttműködését a magyar egyetemekkel, amelyeken már jelenleg is folynak autóipari és elektromos akkumulátoripari képzések.