Fellendülőben a magyar techszektor

Magyar iparági kutatás[1] szerint jelentős igény mutatkozik a magyar IT cégek termékeire és szolgáltatásaira külföldön. Az ágazat a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet, annak ellenére is, hogy a cégek számára folyamatos kihívást jelent megfelelően képzett munkaerőt találni.

A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizáció iránti igényt, és ebből a trendből a magyarországi IT cégek is profitálni tudtak, termékeikre és szolgáltatásaikra nemzetközi szinten is jelentős kereslet mutatkozik. Az iparági kutatásban megkérdezett cégek 52 százaléka exportál külföldre, főként olyan európai célpiacokra, mint Németország, az Egyesült Királyság és Románia. A magyar tech cégek megrendelői köre elsősorban a versenypiacról származik, azon belül is jellemzően a nem állami tulajdonú kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok veszik igénybe a szolgáltatásokat, de a gazdaság szinte minden ágazatának digitalizációs igényeit kiszolgálják.

Feltörekvő tech cégként említhető a csalásmegelőző rendszert fejlesztő Seon, amely a Prezi, a Ustream vagy a LogMeIn után a magyar IT-szektor egyik új csillaga lehet, és amelyet a CNBC idén a világ 200 legjobb fintech cége közé választott. A Gloster ugyancsak azoknak a magyar tech cégeknek az egyik sikeres képviselője, amelyek a világpiacra szeretnének betörni. Húsz év alatt a Budapesti Értéktőzsde egyik legígéretesebb, exportáló informatikai nagyvállalatává nőtte ki magát. Árbevétele ma már többmilliárd forint, több száz főt foglalkoztat, megrendelői között pedig többek között az Audi, valamint a BMW is megtalálható. Kis magyar IT cégek fúziójával szeretne világsikerre törni, szoftverfejlesztési szakértőként Németországban már meg is vetette lábát.

Az információs technológiai szektor jelentős mértékben járul hozzá a magyarországi hozzáadottérték-termeléshez, az iparágban mintegy 85 ezer munkavállaló dolgozik közel 42 ezer vállalatnál. A megkérdezett vállalatok 69 százaléka megoldás- és szoftverfejlesztéssel, 44 százalékuk pedig hardverértékesítéssel foglalkozik, de meghatározó azoknak a cégeknek az aránya is, melyek teljesen egyedi, saját fejlesztéseket kínálnak ügyfeleik számára.

Az említett iparági kutatásból kiderül, hogy a tech vállalkozások közel harmada más országban is jelen van, ami többnyire a sales tevékenységet, a külföldi fejlesztőbázist, a külföldi kereskedő alkalmazását, valamint iroda fenntartását foglalja magában. Illetve, hogy a szektorban a magyar cégek jellemzően egymás versenytársai, külföldi versenytársa a megkérdezettek mindössze 33 százalékának van.

A válaszadó tech cégek a sikerek mellett főleg munkaerőpiaci nehézségekről számolnak be. Kihívásként azonosítják a frissen végzett munkavállalók piaci integrálását, és egyre nagyobb arányban belső képzésekkel fejlesztik munkavállalóikat, miután az IT-szektorban változik a leggyorsabban a technológia. A szakértők szerint mindezek ellenére a magyar IT-szektor stabil lábakon áll, és a saját, exportképes fejlesztésekre koncentráló tech cégek a magyar gazdaság fontos kitörési pontját jelenthetik a jövőben.

[1] A Makronóm Intézet 2023-as iparági kutatása: https://index.hu/gazdasag/2023/02/06/kulfold-export-technologia-ceg-vallalat-magyar/