Atlétikai vb: Budapesten a világ szeme

Először rendezik Közép-Európában a szabadtéri atlétikai világbajnokságot. Budapest 2023. augusztus 19-27. között ad otthont a többezer sportolót befogadó és többmillió nézőt vonzó sporteseménynek, amely az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után a harmadik a világméretű sportrendezvények népszerűségi listáján, és amelyre igazi nagyágyúk is érkeznek.

Gőzerővel folynak a 19. atlétikai világbajnokság előkészületei, amelyet első közép-európai városként Budapest rendezhet meg augusztus 19-27. között. Az esemény rendezésének jogát 2018-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség monte-carlói ülésén nyerte el a magyar főváros, azóta több sportlétesítmény épült, köztük az atlétikára tervezett, 35 ezer férőhelyes stadion a Duna partján.

130 milliárd forintos (352 M EUR) bevételt generálhat

Budapest öt éve készül 2023 legnagyobb sporteseményére, és két hónap múlva hivatalosan is elrajtol a világbajnokság, amelyre eddig 203 országból több mint 2500 atléta nevezett. Eddig 154 ezer jegyet értékesítettek a szervezők, és közel egymilliárd tévénézőre számítanak világszerte. A költségek 70 milliárd forint körül mozognak, amelynek nagyobb részét a televíziós közvetítés, a kommunikációs kampány, a versenyzők és a technikai stáb ellátása, a 400 ezer néző kiszolgálása, valamint a világbajnokság győzteseinek járó pénzdíj teszi ki. Ugyanakkor független szakértői elemzések úgy számolnak, hogy a sportesemény jelentős közvetlen és közvetett bevételt generál, amely akár a 130 milliárd forintot (352 millió euró) is elérheti. A világbajnokság résztvevői és külföldi szurkolói százezres nagyságrendben érkezhetnek, és akár 200 ezer vendégéjszakát is Magyarországon tölthetnek.

Youhuu kabalafigura 49 versenyszámon szurkol majd

Az esemény kabalafigurája, Youhuu, a magyar rackajuh 49 versenyszámon buzdíthatja a sportolókat és az érdeklődőket, köztük utcai versenyeken, amelyek közül minden szempontból kiemelkedik a maraton, hiszen a város UNESCO világörökségi helyszínein halad majd. A pályaversenyek döntőire esti időpontban kerül sor, és minden nap legalább négy finálé versenyzőiért izgulhatnak a nézők. A világbajnokság utolsó száma a női 4 x 400 méteres váltó döntője lesz.

Igazi nagyágyúk érkeznek

Bár végleges sportolói listát csak a világbajnoksághoz érve lehet mondani, hiszen addig is bekövetkezhetnek sérülések, a tervek szerint Budapesten startvonalhoz áll majd a 100 méteres síkfutás ötszörös jamaicai aranyérmese, Shelly-Ann Fraser-Pryce, maratonon indul minden idők második leggyorsabb maratoni futója, Kelvin Kiptum, és a női világcsúcstartó Brigid Kosgei is. Az atlétika jelenleg egyik legnagyobb sztárja, a férfi rúdugrás svéd világrekordere, Armand Duplantis is újabb világcsúcsra törhet a magyar fővárosban.

A fő helyszín az új atlétikai stadion lesz

Kifejezetten atlétikai versenyszámok befogadására tervezték az új, 35 ezer férőhelyes stadiont a Duna partján. Az építkezés során közel 100 ezer köbméter földet mozgattak meg, több ezer tonna betonacélt és több tízezer köbméter betont használtak fel. A lelátók alatt hatsávos fedett futópálya kapott helyet, valamint kialakítottak egy 500 fős sajtópáholyt, egy 400 fős sajtóközpontot és egy 110 fős sajtótájékoztató-termet. A stadion körül 10 hektáros, sportparkként is funkcionáló zöldövezetet hoznak létre, amely a nagyközönség előtt is nyitva áll majd.

A tervek szerint az impozáns létesítményt, amelyet először júliusban tesztelnek élesben a magyar bajnokság versenyszámaival, az augusztusi világbajnokság után visszabontják, a felső lelátószint helyén panorámás futókört alakítanak ki, amelyet bárki használhat. A későbbiekben 15 ezer fő befogadására átalakított stadion a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és edzőközpontja lesz.