A magyar e-kereskedelem nyertesei és vesztesei 2022-ben

A GKID piackutató és tanácsadó cég a Mastercarddal együttműködve közzétette a legnagyobb forgalmú magyarországi online kiskereskedők éves rangsorának eredményeit. Tekintsük át, mely ismert márkák kapaszkodtak feljebb a rangsorban, és melyek estek vissza vagy maradtak ki teljesen.

2022-ben a magyarok 74,3%-a vásárolt az interneten. Az online vásárlók aránya Magyarországon az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére nőtt (2012-ben még 30,3% volt). Nem meglepő módon a növekedés nagy része meglehetősen nyilvánvaló okoknak tudható be, így például az internethez való hozzáférés növekedésének, a mobilalapú vásárlási alkalmazások elterjedésének és széles körű hozzáférhetőségének, vagy épp a verseny erősödésének. A világjárvány még inkább felgyorsította az e-kereskedelem bővülését az országban, és megszilárdította a fogyasztók online vásárlási szokásait.

A GKID piackutató és tanácsadó cég a Mastercarddal együttműködve minden évben megvizsálja az e-kereskedelmi piac legnagyobb szereplőinek forgalmát. A 2022-es adatokat a múlt hónapban hozták nyilvánosságra, az alábbiakban pedig röviden bemutatjuk a magyar e-kereskedelem nyerteseit és veszteseit.

A legnagyobb forgalmú e-kiskereskedők

2022-ben a magyar piacon működő 15 legnagyobb nemzetközi és hazai e-kiskereskedő összesített bruttó forgalma 565 milliárd forint volt. Ez 9%-os növekedést jelent 2021-hez és az akkori bruttó 520 milliárd forinthoz képest. A 15 legnagyobb e-kereskedelmi szereplő piaci részesedése nagyjából változatlan maradt: ezek a cégek 2022-ben a teljes hazai e-kereskedelmi forgalom 42,6%-át, 2021-ben pedig 43,1%-át tették ki.

Az eMag, az Alza.hu és a MediaMarkt egyaránt megőrizte pozícióját, és az 1., 2., illetve 3. helyen végzett.

Az IKEA új szereplő az első 15-ben, és rögtön a 4. helyen zárt – ezt a pozíciót korábban a Tesco foglalta el, amely idén a 8. helyre csúszott vissza.

Egy másik újonc, a MALL.HU by Allegro a 13. helyen végzett. Legutóbb a Praktiker zárt ebben a pozícióban, amely most teljesen kimaradt a rangsorból, ahogy a 220volt is.

Annak ellenére, hogy a Pepita.hu csak két helyet javított a rangsorban (a 2021-es 14. helyről 2022-ben a 12. helyre lépett előre), 2022-ben több mint 70%-kal tudta növelni forgalmát.

A legnagyobb FMCG e-kiskereskedők

A GKID és a Mastercard a legnagyobb forgalmú e-kiskereskedők mellett a legnagyobb FMCG e-kiskereskedőket és a legalább bruttó 5 milliárd forintos online forgalommal rendelkező, 100%-ban magyar tulajdonú kiskereskedőket is vizsgálta.

2022-ben a tíz legnagyobb FMCG-kiskereskedő 99,5 milliárd forint online forgalmat bonyolított le.

A Kifli.hu letaszította a Tescót az 1. helyről, az Auchan és a Rossmann pedig megőrizte 3., illetve 4. pozícióját.

Új szereplő a listán a Palenka.hu, amely 105%-kal növelte forgalmát, és most a 6. helyet foglalja el. Mellette egy másik új név is szerepel a listán, mégpedig az iDrinks.hu, amely a 8. helyen végzett.

A GRoby ezzel szemben teljesen eltűnt a rangsorból.

A legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú kiskereskedők

Magyarországon több mint 32 ezer 100%-ban magyar tulajdonú webáruház működik, közülük azonban csak 13 büszkélkedhet 5 milliárd forintos vagy annál nagyobb éves online árbevétellel. Ez a 13 cég 2022-ben összesen 156 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.

Az első négy pozícióban nem történt változás, ezeket továbbra is az Euronics (1.), az AQUA Webáruház (2.), az iPon (3.) és a Libri Bookline (4.) foglalja el.

A Pepita.hu és a Praktiker helyet cserélt, az előbbi ugyanis megelőzte utóbbit.

A 220volt a 7.-ről a 11. helyre esett vissza, míg a JátékNet.hu és az Online Márkaboltok egy-egy pozíciót javított a helyezésén, és a 7., illetve a 10. helyen zárt.

A rangsor két újonca a Homelux by Leziter (12.) és a Palenka.hu (13.) volt, az Alinda viszont 2022-ben fel sem került a listára.

Márkaismertség a magyar piacon

A tanulmány mindezek mellett a különböző e-kiskereskedők spontán márkaismertségét is vizsgálta a magyar piacon a fogyasztók körében. Ebben a tekintetben az eMag és az Alza.hu megőrizte az 1., illetve 2. pozícióját, a MediaMarkt pedig az Aliexpresst megelőzve a 3. helyen végzett.