Saját energia után kutat magyarország

Az orosz-ukrán háború kitörése után különösen nehéz helyzetbe kerültek azok az országok, amelyeknek nagy az energiakitettsége Oroszország irányába. Magyarország óriási erőkkel keresi az alternatív megoldásokat: az egyik ilyen a saját területen még kiaknázatlan fosszilis lelőhelyek feltárása.

Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a külföldről behozott fosszilis energiahordozóktól, elsősorban az orosz olajtól és földgáztól. Az orosz-ukrán háború miatt ez a forrás veszélybe került, ezért kiemelten fontos lett az alternatívák felkutatása: a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett a kiaknázatlan hazai gáz- és olajmezők jelenthetnek megoldást. Ezek felkutatását pörgette fel a régióban fontos szereplőnek minősülő magyar MOL Csoport, amelynek legutóbbi próbafúrásai sikeresnek bizonyultak. Sajtóhírek szerint a sekélygáz-kitermelési program során 18 fúrásból 16 eredményes volt, szemben az olaj- és gázkutatások átlagosan 30-40 százalék körüli találati arányával.

A fosszilis energiahordozók hazai kutatásán túl új gázerőművek is épülnek majd Magyarország energiafüggőségének csökkentése érdekében. A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi telephelyén két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai bázisán pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. A tiszaújvárosi blokkok évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 GWh villamosenergiát termelnek.