Magyar nyár 2023

Magyarországon egész évben egymást érik a giga rendezvények. Augusztusban Európa egyik legnagyobb és legjobb zenei fesztiválja, a Sziget vonz majd a legnagyobb művészek mellett több százezer embert a világ minden tájáról. Emellett számos fesztiválra, kulturális és sporteseményre számíthat az, aki nyáron hazánkba látogat.

Magyarország és Budapest évek óta egyre népszerűbb a turisták körében, ennek egyik oka, hogy itt egymást érik a fesztiválok, kulturális és sportrendezvények. Megmutatjuk, mi minden vár arra, aki idén nyáron Magyarországot választja úti céljának.

Fesztivál ON: érkeznek a nemzetközi sztárok

Évek óta a nyár egyik legnagyobb durranása Magyarországon az augusztusi Sziget Fesztivál, amely a European Festival Awards-ra nevezett rendezvények közül a legnagyobb presztízsű „Best Major Festival” kategóriában került ismét a befutók közé. A fesztiválra érkezők augusztus 10-15 között olyan előadók koncertjére bulizhatnak, mint az amerikai énekesnő és dalszerző, Billie Eilish vagy a francia zenei producer és house–DJ, David Guetta.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton is fontos turisztikai célpont nyáron, így a június 28-án induló Balaton Sound idén is tömegeket vonz majd a tópartra, akik két koncert között a strandon hűsölhetnek. A fellépők névsorából kiemelkedik Armin van Buuren, holland trance zenei producer és lemezlovas, a belga DJ páros, Dimitri Vegas & Like Mike, és a világ egyik vezető lemezlovasa, Tiësto.

2023-ban az Európai Unió Veszprémnek ítélte oda az Európa kulturális fővárosa címet, ami kulturális programok sorával és kiemelt figyelemmel jár. Az idei VeszprémFest fellépői között ott lesz a többszörös Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, színésznő, Norah Jones, valamint Alvaro Soler spanyol énekes, aki pár éve, a „Sofia” című számával vált ismertté, ma pedig az egyik legsikeresebb latin előadó.

A budapesti atlétikai vb-re figyel a világ

Az éves programkínálatban mindig előkelő helyet foglalnak el a sportversenyek, sportrendezvények. Idén kiemelt érdeklődésre tart számot az atlétikai világbajnokság, amelyet Budapesten rendeznek augusztus 19-27 között, és amelyre több mint 200 országból 2000 atléta érkezik majd. A szervezők ez idáig 68 országból 150 ezer jegyet adtak el, és világszerte egymilliárd tévénézőre számítanak. A versenyeknek részben Budapest belvárosa ad otthont, a maraton a város UNESCO világörökségi helyszínein halad majd, így a csodálatos dunai panoráma is a versenyszám hátteréül szolgálhat.

Madame Tussauds és Renoir is Budapestre jön

A magyar programnaptár a művészetek rajongóinak is tartogat kulturális csemegéket, így komolyzenei fesztiválokat és képzőművészeti kiállításokat. Június végéig tart nyitva Budapesten a Dali-kiállítás, a Szépművészeti Múzeum pedig a sikeres El Greco-kiállítás után már készül a Renoir festészetét bemutató kiállításra, amelyet szeptemberben a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködve rendez meg. A könnyedebb kiállítások kedvelőinek jó hír, hogy a nyár folyamán nyílhat meg Budapest szívében a Madame Tussauds múzeum.

Ez a nyár is tele lesz kulináris kalanddal és borfesztivállal

A magyar gasztronómia az utóbbi években folyamatosan zárkózik fel a világ élvonalához. Hazánk ma már összesen 2 két-Michelincsillagos és 7 egy-Michelincsillagos étteremmel büszkélkedhet, megelőzve a régió más országait. A bor fontos része a magyar gasztronómiának, nem meglepő ezért, hogy az országnak szinte nincs olyan pontja, ahol ne rendeznének évente legalább egy bor- és pezsgőfesztivált. Júniusban például a budapesti Rosalia Fesztivál vagy a Tokaji Bornapok várják az érdeklődőket, ahol a legjobb fehér-, vörös- és rozéborok, valamint pezsgők versengenek egymással a zsűri és a borkedvelők kegyeiért.