Akkumulátorgyárak: Magyarország vezető szerepre tör Európában

Magyarország rendelkezik jelenleg a harmadik legnagyobb lítium-ion akkumulátorgyártó kapacitással a világon a Visual Capitalist és az S&P Global Market Intelligence ranglistája szerint. A magyar kormány deklarált célja, hogy az ország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen, amihez sorra jelentik be az újabbnál újabb beruházásokat. Az ország jó úton halad, hogy megszilárdítsa helyét az akkumulátorgyártó országok élmezőnyében.

Az elektromos autózás térnyerésével jelentősen megnőtt az igény az akkumulátorokra, és ez a trend várhatóan a továbbiakban is fennmarad vagy erősödni fog. A magyar kormány szerint ahhoz, hogy az elektromos mobilitási forradalomból Magyarország nyertesként kerüljön ki és az iparág megkerülhetetlen szereplője legyen, az akkumulátorgyártó kapacitások bővítésére van szükség.

Magyarország vonzó a beruházók számára

Évek óta folyamatosan érkezik a külföldi működő tőke hazánkba, az utóbbi három évben a külföldi tulajdonú vállalatok beruházásainak nagysága elérte a magyar GDP 14 százalékát. A világgazdaság folyamatos átalakulása és a zöldátállás elsősorban az autóiparban és az ahhoz kapcsolódó akkumulátorgyártásban kényszerít ki újabb fejlesztéseket, ami a Magyarországra érkező beruházásokon is tetten érhető. Több gazdasági elemző is egyetért abban, hogy hazánk előnyös helyzetből száll versenybe ezekért az újabb akkumulátoripari beruházásokért. A kormányzati támogatás mellett a befektetők számára vonzó Magyarország fejlett út- és vasúthálozata, ami megkönnyíti a szállítást, valamint az európai viszonylatban még mindig olcsónak számító képzett munkaerő.

Több tucat gyár országszerte

Jelenleg is több akkumulátoripari beruházás zajlik Magyarországon, legyen szó Nyíregyházáról, Miskolcról, Tatabányáról vagy Gödöllőről, és sorra érkeznek az újabb bejelentések. Tavaly augusztusban a világ legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, a CATL jelentette be, hogy a második legnépesebb magyar városban, Debrecenben épít üzemet. A tervek szerint a 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyár 7,34 milliárd eurós befektetésből valósulna meg, és a németországi üzem után a kínai cég második európai gyára lenne. Vácrátóton 2,3 milliárd forint állami támogatással épülhet üzem, ahol akkumulátorokhoz gyártanak majd alkatrészeket. Sajtóértesülések szerint amennyiben minden beruházás megvalósul, összesen 36 gyár lesz Magyarországon, melyek között megtalálhatóak cella- és fóliagyártásra specializálódott üzemek, valamint katódalapanyaggyár is. Magyarországra elsősorban gyártási kapacitások települnek, illetve magyar cégek részt fognak venni a karbantartási, javítási feladatok ellátásában is.

Cél a globális dobogó második helye

Kína (79 százalék) és az Egyesült Államok (6 százalék) után közel négy százalékos részesedéssel az előkelő harmadik helyet foglalja el Magyarország a lítium-ion akkumulátorok gyártási kapacitásának rangsorában a Visual Capitalist és az S&P Global Market Intelligence 2021-es adatai szerint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban arról beszélt, hogy ha a tervezett építkezések lezárulnak, akkor Magyarország világszinten a második helyre jön fel az elektromos akkumulátorok gyártásában, megelőzve az Egyesült Államokat.