Budapest, az utazók kedvence

Budapest lenyűgöző kultúrájával, programkavalkádjával felkerült a Time Magazin World’s Greatest Places 2023 listájára. Így olyan neves turisztikai úti célok között kapott helyet, mint Barcelona vagy Nápoly. Nézzük, miért az egyik legérdekesebb turisztikai desztináció!

Budapest az Európai Unió kilencedik legnagyobb városa, sok évszázados történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol, mint a kontinens szívében, a kelet és a nyugat befolyása egyaránt érvényesült. A régió legkedveltebb turisztikai célpontjai közé tartozik, amit az ideérkező turisták véleménye is alátámaszt. Több mint 800 ezer TripAdvisor-értékelés alapján szinte mindenki várakozásait felülmúlva Budapest kapta a legtöbb pozitív értékelést.

Séta az újjászületett Lánchídon és a Várnegyedben

A Time Magazin összeállításában kiemeli, hogy a világhírű, több mint 160 éves Lánchidat hosszas felújítás után idén nyitották meg ismét a forgalom előtt. Újjászületett emellett a Budai Várnegyed számos látnivalója is, köztük a Szent István-terem, a Karakas pasa tornya és a Főőrség épülete. A közelmúltban nyílt meg a Néprajzi Múzeum új, modern épülete és a különleges akusztikájú, nemzetközi építészeti díjat is elnyert Magyar Zene Háza a Városligetben, és újra régi pompájában tündököl az Operaház is.

Induljon a reggel egy igazi budapesti kávéval

Budapest a török időktől kiemelkedik kávé- és kávéházkultúrája miatt. A városban ma is számos minőségi, egyedi hangulatú kávézó működik. Van köztük elegánsabb, patinás vagy modern, dizájnos hely is, ahol a kávékülönlegességek mellett finom süteményeket, szendvicseket és salátákat is fogyaszthatunk.

Mártózás Európa legnagyobb gyógyfürdőjében

Magyarország páratlanul gazdag gyógyvizekben. A budapesti fürdőkultúra az ókori rómaiak, illetve a későbbi török időkre nyúlik vissza. Budapesten az egyik legismertebb a Széchenyi Fürdő, amely Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb gyógyfürdője. A neobarokk építészeti stílusban épült fürdő a The Mirror brit napilap tetszését is elnyerte, bekerült a legjobb termálfürdők hetes listájára is.

A közel 20 ezer négyzetláb alapterületű Parlament felfedezése

A Széchenyi fürdő mellett a magyar Országház is a turisták kedvenc célpontjai közé tartozik. A világ legjobb turisztikai látványosságait összegző Stasher turisztikai blog szerint az Országház még a párizsi Disneylandet is maga mögé utasítja. Az épület 1987 óta világörökségi helyszín. A mintegy 18.000 négyzetméter (kb. 200.000 négyzetláb) alapterületű Országház építéséhez közel 40 kilogramm (kb. 90 font) aranyat használtak fel, legmagasabb pontja, a kupola-torony pedig 96 méter (kb. 315 láb) magas.

Túra a történelmi zsidónegyedben

Pest történelmi zsidónegyede az egyik leghangulatosabb része a fővárosnak, műemlék épületei pedig felveszik a versenyt a régió más zsidónegyedeivel. A Belső-Erzsébetvárosban található egyedülálló, több mint 200 éves múltra visszatekintő területet az UNESCO is elismerte, miután 2002-ben az Andrássy úttal együtt a világörökség részévé nyilvánította. A történelem tragikus fordulatait átvészelve a mai napig nyüzsgő társadalmi élet jellemzi olyan nevezetes látnivalókkal, mint Dohány utcai zsinagóga (épült az 1850-es évek végén), a Magyar Zsidó Múzeum, a Raoul Wallenberg emlékkert, vagy a ma már szórakozóhelyeiről ismert Gozsdu udvar.

Budapest idén ünnepli a város egyesítésének 150. évfordulóját, ezért a jubileum alkalmából színes kulturális programokkal készül, így az olyan népszerű látnivalók, mint a Halászbástya, a Bazilika vagy a Magyar Nemzeti Múzeum mellett számos egyéb programlehetőséggel várja a turistákat a magyar főváros.

Elmerülni a budapesti éjszakában

Budapest rengeteg lehetőséget kínál a szórakozni vágyóknak, akár hagyományos kocsmákról, akár modern bárokról vagy klubokról van szó. A város tele van kedvező árú vendéglátóhelyekkel, népszerűségükkel kiemelkednek az egyedi dekorációjú és hangulatú romkocsmák, amelyeket az ide érkező külföldiek is szívesen látogatnak.