Beruházásdömping: Catl és BMW az élen

A következő években több nagy beruházás is erősíti majd a magyar gazdaságot, így a CATL Debrecen mellett épülő akkumulátorgyára, a BMW Group tervezett üzemépítése, de hazánkba települhet a BYD elektromosautó-gyártó is.

A Covid-járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági lassulást majd a kialakult gazdasági válságot ellensúlyozhatják azok a nagyberuházások, amelyek várhatóan a következő években valósulnak meg Magyarországon. A nemzetközi projektek főként az autóiparhoz kapcsolódnak, a hazaiak pedig az ország közlekedési infrastruktúráját fejlesztik.

A tervek szerint 7 milliárd eurós beruházással épít akkumulátorgyárat Debrecen mellett a kínai CATL a következő években. A projekt közel tízezer munkahelyet teremt majd.

Úgy tűnik, a szintén kínai BYD elektromosautó-gyártónak a Brexit miatt Nagy-Britannia helyett Magyarországra eshet a választása. „Jelenleg Magyarország, valamint a németek, a spanyolok, a lengyelek és a franciák a legesélyesebbek arra, hogy az üzemnek otthont adjanak” – mondta Michael Shu, a vállalat európai elnöke. A világ egyik legnagyobb elektromos és hibridautó-gyártója nemrég nagyratörő tervekkel rukkolt elő, ők szeretnének dominálni ebben az évtizedben az európai piacon.

Gyors ütemben halad a BMW Group debreceni gyárának építése is, a központi épületként funkcionáló kommunikációs központ kivitelezése a szerkezetépítésnél jár, a képzési központnál pedig már a beltéri munkálatok is megkezdődtek. Az előzetes tervek szerint évente mintegy 150 ezer autó gördülhet majd ki a gyárból.